بحران جابهجایی خط قرمزها در قاره سبز
تحولات اروپا و جنگ اوکراین نشان میدهد که تنشها با روسیه قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید در حال تشدید است.
به گزارش اولین خبر، تحولات اروپا این روزها به شدت متاثر از جنگ اوکراین است. پس از اینکه « جو بایدن » در ماههای پایانی حضور خود در کاخ سفید به کییف اجازه داد از موشکهای آمریکایی ATACMS برای بمباران اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده کند این کشور از شلیک اولین موشک قارهپیما به خاک روسیه پس از چراغ سبز آمریکا خبر داد. روسیه با یک موشک هایپرسونیک هشداری جدی به آمریکا و اروپا درباره جا به جایی بیش از حد خط قرمزها داد. به طور کلی بحران جنگ در اوکراین به سبب همین جا به جایی خط قرمزها اتفاق افتاد؛ وقتی روسیه نگران پیشروی بیشتر ناتو به سمت این کشور شد آتش جنگ در این منطقه شعلهور گشت.
روسیه در واکنش به حمله موشکی اوکراین روز پنجشنبه اقدام به شلیک یک موشک هایپرسونیک میانبرد جدید به نام «اورشنیک» به سمت اوکراین کرد. پوتین گفت که این حمله پاسخی مستقیم به حملات اوکراین به خاک روسیه با موشکهای آمریکا و انگلیس بوده است. در همین رابطه، خبرگزاری انگلیسی رویترز نوشت موشک هایپرسونیک ولادیمیر پوتین حامل پیامی ساده به غرب بر سر اوکراین بوده است: «عقبنشینی کنید و اگر این کار را نکنید روسیه حق هدف قرار دادن تاسیسات نظامی انگلیس و آمریکا را برای خود محفوظ میداند.» بر همین اساس آژیر خطر در بخشهایی از کشورهای اروپایی به صدا در آمده است. حتی این نگرانیها در اروپا تا این سطح بوده که ممکن است کار به حمله اتمی روسیه بکشد.البته این موضوع از دو بعد رسانهای و امنیتی برای اروپا مطرح شده است. از یک سو برای تخریب روسها و بالا بردن سطح نگرانی افکارعمومی جهان در تقابل اروپا و روسیه این مسئله اهمیت یافته است. از این روست که اعلام شده موشک روسی میتوانست با کلاهک هستهای همراه و ویرانی زیادی به دنبال داشته باشد.
در بعد امنیتی نیز قطعا اروپا باید برای تامین امنیت خود به سناریوهای مختلف هر چند ناممکن فکر و برای آن برنامهریزی کند تا سطح امنیت خود را بالا ببرد. با این شرایط ناظران بین المللی استفاده روسها از بمب اتمی را رد میکنند؛ چراکه این موضوع بیشتر از اینکه برای روسیه فایدهای داشته باشد، مضر و تبعات منفی بسیاری برای آنها در بر دارد. هرچند باید گفت که تقابل خط قرمزها در اروپا هر روز حساستر شده و سطح آن نیز بالاتر رفته تا جایی که خود یک آژیر خطر و بحران در قاره سبز را به صدا در آورده است. هر چقدر این خط قرمزها بیشتر جا به جا شود بحران برای اروپا و به تبع آن روسیه نیز شدیدتر خواهد شد و حتی ممکن است یک جنگ فراگیر را دامن بزند.
به نظر میرسد آمریکا سعی دارد از این رویه برای پیشروی خود استفاده کند. اضافه شدن فلاند و سوئد به عنوان دو کشور بیطرف به ناتو و گسترش مرزهای این پیمان نظامی در اطراف روسیه، ارسال تسلیحات غربی به اوکراین، ارسال موشکهای دوربرد و حالا استفاده از آن موضوعاتی است که سطح خط قرمزها در برابر روسیه را بالا برده است. از سوی دیگر کرملین نیز در این عرصه بیکار نمانده و زیرساختهای غیرنظامی و اهداف نظامی بیشتری در اوکراین را مورد هدف قرار داده است.اخیرا «ولادمیر پوتین» هشدار داده که روسیه قاطعانه به تشدید تنش پاسخ خواهد داد و این کشور به خود اجازه استفاده از هر گونه تسلیحاتی علیه تأسیسات نظامی کشورهایی که امکان استفاده از تسلیحات نظامی خود به دیگر کشورها علیه روسیه را فراهم کرده، خواهد داد.اخیرا «ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه گفت که اوکراین ممکن است از موشکهای فرانسوی برای حمله به اهدافی در قلمرو به رسمیت شناختهشده روسیه استفاده کند.
اظهارات بارو یک روز پس از آن بیان شد که ارتش اوکراین تایید کرد که موشکهای سایه طوفان برای اولین بار در حمله به منطقه کورسک روسیه استفاده شده است، جایی که نیروهای اوکراینی در ماه اوت تهاجم فرامرزی را آغاز کردند. همچنین وزارت دفاع روسیه اعلام کرد پدافند هوایی روسیه ۲ فروند موشک انگلیسی را سرنگون کرده است. با این شرایط تحولات در قاره سبز بیشتر به سمت تشدید تنشها تا قبل از حضور ترامپ در کاخ سفید در حرکت است.
منبع:
فارس